Onderzoek

Onderzoek: nieuwsvoorziening Rotterdam is kwetsbaar

Het journalistieke ecosysteem van de stad Rotterdam is kwetsbaar en laat geregeld relevante onderwerpen onderbelicht. Ook schieten media tekort als het gaat om nieuws over lokale politiek. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat de lokale nieuwsvoorziening in Rotterdam in kaart bracht en analyseerde. 

Civic Crowdfunding-monitor: De stand van zaken

Crowdfunding door burgers voor lokale maatschappelijke projecten neemt laatste jaren toe. Hogeschool van Amsterdam deed er onderzoek naar en bundelde de uitkomsten in het eerste civic crowdfunding monitor.

Onderzoek

Stichting Lokale onderzoeksjournalistiek doet op verschillende vlakken onderzoek naar lokale onderzoeksjournalistiek. Zo houden we een openbare inventarisatie, welke journalisten doen nu onderzoek en welke lokale media maken redacteuren vrij voor diepgaand onderzoek? Wat is onderzoeksjournalistiek en waarin verschild het van reguliere journalistiek? Zijn er verschillen in benadering van onderzoeksjournalistieke onderwerpen door nationale media en regionale media?

Wie is de waakhond op sociale media?

Traditionele media zijn online kwetsbaar, omdat hun content uit de context kan worden gehaald (framen) en herverpakt aan een groot publiek. Ze verliezen de controle over hoe hun content wordt gepresenteerd. Daardoor staat hun rol als bewaker (gatekeeper) van nieuwsstromen naar de burger steeds meer onder druk. Dat blijkt uit een analyse van de 24.000 Facebook- en 240.000 Twitterberichten van kandidaat-politici in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De onderzochte periode beslaat 1 januari tot en met 15 maart (de dag van de verkiezingen).

Pagina's

Abonneren op RSS - Onderzoek