Onderzoek

Stichting Lokale onderzoeksjournalistiek doet op verschillende vlakken onderzoek naar lokale onderzoeksjournalistiek. Zo houden we een openbare inventarisatie, welke journalisten doen nu onderzoek en welke lokale media maken redacteuren vrij voor diepgaand onderzoek? Wat is onderzoeksjournalistiek en waarin verschild het van reguliere journalistiek? Zijn er verschillen in benadering van onderzoeksjournalistieke onderwerpen door nationale media en regionale media?

Onderzoeksjournalistiek in de regio

Wat is de rol van de onderzoeksjournalistiek in de regio? Welke initiatieven zijn er nu en wat is de stand van zaken over de nieuwsvoorziening in de regio. Welke rol krijgt het Bureau voor Lokale Zaken in dat spectrum. Constructief of activistisch, objectief of transparant? Of alleen facilitair?

De rol van de burgers in de onderzoeksjournalistiek
De burger krijgt een steeds belangrijker rol in de journalistiek. Door het wegvallen van lokale media springen burgerinitiatieven in de vorm van hyper locals in het gat en sociale media krijgen een steeds belangrijker rol in de nieuwsvoorziening. Maar is er ook een rol weggelegd voor de burger onderzoeksjournalist? Hoe ver mag een burgerjournalist gaan? Wie neemt de verantwoordelijkheid voor hen als het mis gaat? 

Redactionele modellen in een open informatiesamenleving.
Wat is de rol van de eindredacteur en is die rol in de huidige open informatiesamenleving nog houdbaar? De tendens is om de crowd te laten bepalen (zie De coöperatie, publish.org). Hoeveel verantwoordelijkheid heeft de eindredacteur en hoe groot is zijn inbreng?
Hoe zou de eindredacteur moeten acteren in het Bureau? Moet er een redactieraad komen die als ballotage commissie werkt, vinger aan de pols houdt en besluit wanneer en hoe publicatie plaatsvindt? En wat zijn de meest belangrijke controle momenten? Zijn er alternatieven? En wat zijn de juridische implicaties

 
Veilig werken
Het Bureau biedt straks een veilige werkomgeving, maar de zwakke schakel is altijd de eindgebruiker. Wat moet een journalist weten en doen om zo veilig mogelijk te werken? En hoe garanderen wij dat onderzoek redacties niet worden gecompromitteerd?