Pilot project I: het buurthuisonderzoek

Het Bureau voor Lokale Zaken gaat een pilot onderzoeksproject opzetten in Amsterdam. De komende weken gaan we informatie verzamelen over transitie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden rond Amsterdamse buurthuizen. We willen wijk voor wijk inventariseren welke buurthuizen er waren, er zijn en wat er met de huidige buurthuizen gebeurt. Is bij de transitie iets verloren gegaan?

Het lijkt erop dat veel buurthuizen een loketfunctie hebben gekregen voor zorg en in mindere maten een samenkomstplek zijn voor buurtbewoners, waar zij zich kunnen vermaken, informeren en organiseren. Is de huiskamer verruild voor een loket?

Hoe verlopen de geldstromen van de gemeente naar de wijk? Wie bepaalt waar het geld terecht komt? Komt het geld wel op de juiste plek terecht? 

We zoeken onderzoeksjournalisten, datajournalisten, burgerjournalisten en burgers die met ons willen helpen om samen, binnen het veilige platform van het Bureau voor Lokale Zaken, willen werken aan onderzoek naar de teloorgang van de buurtfunctie van Amsterdamse buurthuizen. Heb je een verhaal? Een vraag? Een idee? Laat het ons weten via onze facebookpagia, Twitter of stuur ons een bericht. Of kom langs op het Bureau spreekuur bij jou in de wijk. De data zijn binnenkort bekend.

De komende tijd zal het Bureau voor Lokale Zaken spreekuur houden bij jou in de wijk. We gaan alle windstreken van Amsterdam langs op zoek naar informatie, dus het kan even duren voor we in jouw wijk belanden. Je kunt langskomen voor een kop koffie en je verhaal doen. Wie weet komt jouw verhaal in de podcast of vodcast serie over de verdwijnende buurtfunctie.

Natuurlijk kun je ook andere misstanden in de wijk voorleggen aan de onderzoekersjournalisten van het Bureau. Die kijken dan of de misstand het onderzoeken waard is. Of helpen je verder met het zoeken naar een oplossing.