Onderzoek

Smerige Lokale Zaken

Samen met het publiek gaan we smerige lokale zaken in kaart brengen. We maken gebruik van het programma Ushahidi waar het publiek dmv Twitterberichten en een webapplicatie locaties kunnen melden waar bijvoorbeeld illegaal afval gestort is. Het publiek kan ook melding maken van historische kennis over een vervuilde locatie. Zijn er geruchten of verdachtmakingen die te maken hebben met chemisch afval of illegale vuilstort.

Wiv-onderdeloep TV

Bekijk hier alle interviews achter elkaar die het wiv-onderdeloep-team gehouden heeft met betrokkenen. 1 vraag, meerdere antwoorden. Waarom hebben we een inlichtendienst nodig? Wat is nationale veiligheid? Hoe kunnen de diensten de privacy waarborgen? Is de nieuwe wet een sleepnet? 

Een(1) vraag, vijf antwoorden op video met:  Vincent Böhre - Privacy First,  Pieter Bindt, hoofd MIVD 2011- 2016,  Constant Hijzen, Universitair docent. David Korteweg, Bits of Freedom,  Quirine Eijkman, College voor de Rechten van de Mens.

Wiv- onderdeloep podcast

Onderzoeksjournalist Wil van der Schans maakt een aantal podcasts over de Wet inlichtingen en veiligheidsdiensten.Wat is het nut en noodzaak van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? Wat is nationale veiligheid? En over de politieke invloed op de diensten. 

Luister hier naar

Wiv onder de loep

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek heeft subsidie aangevraagd en gekregen van de referendum-commissie in het kader van het referendum rond de nieuwe Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Onderzoeksjournalist Wil van der Schans zal op basis van interviews met deskundigen, betrokkenen, critici, politici en toezichthouders, een essay schrijven getiteld: 'Laat je niet meeslepen' over de werking van de inlichtingendiensten onder de nieuwe wet. 

Onderzoeksjournalistieke modellen

Welke rol heeft de onderzoeksjournalistiek in de regio? Deze vraag zal centraal staan in een debat dat we komend jaar zullen voeren. En belangrijk voor het Bureau voor Lokale Zaken: wat is de rol van het Bureau in dit geheel? Behalve dat het Bureau facilitair zal optreden met het redactioneel dashboard, en met het technisch, inhoudelijk en financieel ondersteunen van lokale onderzoeksjournalisten, wil het Bureau ook een plaats veroveren in het journalistieke domein als uitgever van onderzoeksjournalistieke producties.

Onderzoek naar lokale onderzoeksjournalistiek

Stichting Lokale onderzoeksjorunalistiek doet op verschillende vlakken onderzoek naar lokale onderzoeksjournalistiek in de regio. We houden een openbare inventarisatie. Welke journalisten doen nu onderzoek en welke lokale media maken redacteuren vrij voor diepgaand onderzoek? 

Onderzoeksjournalistiek in de regio

Wie is de waakhond op sociale media?

Traditionele media zijn online kwetsbaar, omdat hun content uit de context kan worden gehaald (framen) en herverpakt aan een groot publiek. Ze verliezen de controle over hoe hun content wordt gepresenteerd. Daardoor staat hun rol als bewaker (gatekeeper) van nieuwsstromen naar de burger steeds meer onder druk. Dat blijkt uit een analyse van de 24.000 Facebook- en 240.000 Twitterberichten van kandidaat-politici in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De onderzochte periode beslaat 1 januari tot en met 15 maart (de dag van de verkiezingen).

Power is everywhere

Dit boek van Luk Van Wassenhove, Dr Mark Lee Hunter and Maria Besious Power is Everywhere, How stakeholder-driven media build the future of watchdog news is een handleiding voor oprichters van stakeholder-driven media (SDM), dat hen begeleidt door het proces van het maken van een business model. Een belangrijk kenmerk van SDM-bedrijfsmodellen, zeggen de auteurs, ligt in het veranderen van de relatie van een media met haar gebruikers door de gemeenschap in te gaan en hen te dienen.

Veiligheid voor journalisten

Het Rory Peck Trust heeft een pagina ingericht met verschillende veiligheidshandleidingen voor freelance journalisten. Bijvoorbeeld hoe je een sociaal netwerk veilig kunt gebruiken, hoe je kunt voorkomen dat je online gemonitord wordt, hoe je encryptie gebruikt en hoe je bestanden kunt schoonmaken zodat ze je identiteit niet vrijgeven. Digital security: the basics

Open, collaboratief en mobiel

In de afgelopen drie jaar heeft Storybench 72 datajournalisten, webontwikkelaars, interactieve grafische editors en projectmanagers uit de hele wereld geïnterviewd om ​​'onder de motorkap' te laten kijken naar de ingrediënten en de beste praktijken die betrekking hebben op de meest dwingende digitale verhalen van vandaag. Ze kijken naar drie kernactiviteiten: 1) zeer netwerkgebonden, team-based samenwerking; 2) een ethos van open source sharing, zowel binnen als tussen redacties; 3) en mobiele-gedreven verhaal presentatie.

Pagina's

Abonneren op Voorpagina-feed