Tips en trucs

Tips voor onderzoeksjournalisten om juridisch gedonder te voorkomen

Hoe voorkom je als journalist juridisch gedonder en wat kun je doen als na publicatie een bedrijf of organisatie dreigt met procedures? Tijdens het VVOJ-congres in Maastricht afgelopen zaterdag gaf de NVJ een aantal praktische tips voor (onderzoeks)journalisten. Welke stappen kun je ondernemen om juridisch gedonder te voorkomen en valkuilen te vermijden? Lees het op de NVJ-website 

Anoniem werken met Tails

Tails is een compleet op Linux gebaseerd besturingssysteem dat u start van een cd-rom of usb-stick. Tails biedt de gebruiker vergaande mogelijkheden om anoniem te blijven op internet en op een veilige manier te communiceren. Het systeem maakt daarvoor standaard gebruik van het Tor-netwerk. Tails wordt doorgaans geïnstalleerd op versleutelde usb-sticks of in virtual machines om de veiligheid te vergroten.

Workshop Sociale Media en Privacy

Onlangs heeft stichting directeur Pim Peterse workshops gegeven tijdens de Cyber Security week voor medewerkers van de Provinciehuis Utrecht. 

Webinar onderzoeksjournalistiek

Wil je inzicht krijgen in verschillende aspecten van de onderzoeksjournalistiek? Op maandag 28 augustus om 10.00 uur organiseert Open Eyes (

Toolkit voor journalisten

Elke dag wordt er wel een nieuwe online tool, platform of app gelanceerd die relevant is voor het werk van journalisten. Door de stortvloed aan nieuwe producten is het echter bijzonder lastig geworden om de relevante tools te onderscheiden van de producten die alleen maar tijd slurpen.

Media Helping Media

Media Helping Media (MHM) verschaft gratis trainingen voor mediaprofessionals. De modules worden geschreven door mediaprofessionals en mediatrainers en worden gratis aangeboden. De site heeft geen politieke of zakelijke belangen en is volledig financieel en politiek onafhankelijk. MHM biedt gratis trainingen aan om journalisten te helpen nauwkeurige, eerlijke, objectieve en onpartijdige journalistiek te produceren om het publieke debat te stimuleren.

Gereedschapkist voor de onderzoeksjournalist

Journalismtools.io heeft een lijst samengesteld van handig gereedschap voor de onderzoeksjournalist. Let op, veel van de applicaties zijn niet gratis en zijn ook niet gecontrolleerd op veiligheid en privacygevoeligheid. Bekijk hier de lijst.

Abonneren op Voorpagina-feed