Bureau voor Lokale Zaken

In dit blog zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij het ontwerpen en bouwen van het samenwerkingsportaal voor het Bureau voor Lokale Zaken. Je kunt ons ook volgen via sociale media. Zie ook Bureau voor Lokale Zaken

 • Apache en BvLZ slaan handen ineen

  De Vlaamse nieuwssite Apache maakt als eerste externe redactie gebruik van de beveiligde werkruimte die het Nederlandse Bureau voor Lokale Zaken ontwikkelde. Dankzij een subsidie van het Vlaams Journalistiek Fonds trekt Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in.

 • Laatste loodjes

  We hebben nu de werkomgeving uit de testomgeving gehaald en draaien nu op een volwaardige server. We zijn de data van de testomgeving aan het overzetten en gaan binnenkort de journalisten instructies geven over de toegang en de beschikbare functies.

  In een redactieruimte van het Bureau voor Lokale Zaken kun je alles met elkaar delen, van activiteiten tot uitgebreide documenten. Maar ook discussies aangaan of samen schrijven aan teksten, zoals scenario's en artikelen of een logboek bijhouden.  

 • Twee-factor-authenticatie (2FA)

  Twee-factor-authenticatie, kort ook wel 2FA genoemd, is een twee stappen authenticatie, waarbij de Bureau-onderzoeker twee stappen moet doorlopen voordat hij ingelogd is. Het is naast de VPN-verbinding de tweede beveiligingslaag van het onderzoeksdeel van het Bureau voor Lokale Zaken. Normaal gesproken log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens kunnen onderschept worden, geraden of worden afgekeken door iemand anders. Met gebruik van twee-factor-authenticatie, heb je een extra code nodig voordat je succesvol kunt inloggen.

 • Open VPN test

  We hebben gisteren een succesvolle test gedaan met de VPN-verbinding naar de server waar het onderzoeksplatform op draait. We willen het de onderzoekers niet te moeilijk maken om op het platform te komen, maar het wel gedegen afschermen van onbevoegd internet toegang. Hoe we dat precies doen zal ik hier om veiligheidsredenen niet uit de doeken doen.

 • Test 123, test 123...

  Het heeft even geduurd en het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar we hebben nu een werkende testomgeving. Een aantal teams is nu aan het uitproberen of het werkt zoals wij het hebben bedacht. We bouwen voor ieder team min of meer op maat een werkomgeving op basis van drie templates: een klein team, middelgroot en groot team, met en zonder samenwerking met bestaande (lokale) media.

 • Presentatiepagina van het Bureau

  Terwijl we druk bezig zijn met het ontwikkelen van het productieplatform van het Bureau, hebben we ook alvast een presentatie pagina gemaakt voor het Amsterdamse team. Hierop kunnen ze de komende tijd laten zien waar ze mee bezig zijn: bijvoorbeeld het onderzoek naar de Amsterdamse buurthuiscultuur. 

  Een deel van de onderzoeksresultaten zullen ze met jullie delen en vragen om reacties en ervaringen. Is het buurthuis nog wel toegankelijk voor iedereen? Of is het meer en meer een zorgcentrum geworden, een vervanging voor de GGZ?

 • Bouwen en ploeteren

  Naast de inhoudelijke projecten, de pilot in Amsterdam en het project met de scholen voor journalistiek begin volgend jaar, zijn we natuurlijk aan het bouwen aan het redactie dashboard van het Bureau voor Lokale Zaken. We hebben nu verschillende onderdelen in de testomgeving werkend: een gezamelijke agenda, een onderzoeksjournalistiek template, een discussiemodule, en een taaksysteem.

 • Dag van de lokale democratie

  In een sessie over het belang van lokale media gaf Pim Peterse van het Bureau voor Lokale Zaken een presentatie op de Dag van de Lokale Democratie vrijdag 17 november 2017.

 • Onderzoek

  Stichting Lokale onderzoeksjournalistiek doet op verschillende vlakken onderzoek naar lokale onderzoeksjournalistiek. Zo houden we een openbare inventarisatie, welke journalisten doen nu onderzoek en welke lokale media maken redacteuren vrij voor diepgaand onderzoek? Wat is onderzoeksjournalistiek en waarin verschild het van reguliere journalistiek? Zijn er verschillen in benadering van onderzoeksjournalistieke onderwerpen door nationale media en regionale media?

 • Pilot project I: het buurthuisonderzoek

  Het Bureau voor Lokale Zaken gaat een pilot onderzoeksproject opzetten in Amsterdam. De komende weken gaan we informatie verzamelen over transitie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden rond Amsterdamse buurthuizen. We willen wijk voor wijk inventariseren welke buurthuizen er waren, er zijn en wat er met de huidige buurthuizen gebeurt. Is bij de transitie iets verloren gegaan?

Pagina's