Smerige Lokale Zaken

Samen met het publiek gaan we smerige lokale zaken in kaart brengen. We maken gebruik van het programma Ushahidi waar het publiek dmv Twitterberichten en een webapplicatie locaties kunnen melden waar bijvoorbeeld illegaal afval gestort is. Het publiek kan ook melding maken van historische kennis over een vervuilde locatie. Zijn er geruchten of verdachtmakingen die te maken hebben met chemisch afval of illegale vuilstort.

Op basis van openbare data, o.a. de spoedlocaties bodem en andere bekende vervuilde locaties, zetten we smerige lokale zaken op de kaart. We vragen het publiek om die locaties te bezoeken en verslag te doen van voortgang van de sanering of andere maatregelen die zijn getroffen om de locaties te isoleren. Officieel moeten voor 2020 deze locaties zijn gesaneerd.

Ook vragen we het publiek melding te doen van nieuwe vervuilde locaties. Iedereen die kennis heeft van het bestaan van een vervuilde locatie: een illegale dump, een oud fabrieksterrein, een vuilstortplaats, afval dat is achtergelaten in de natuur, in een park, een bos, kan een Twitterbericht sturen naar @SmerigeZaken #smerigezaken en wij zetten de locatie op de kaart.

In de webapplicatie kunnen bezoekers op de kaart een locatie toevoegen. Ze hoeven daarvoor niet in te loggen. Klik op de gele + om een smerige zaak te melden. Na een beoordeling plaatsen wij de locatie op de kaart. Met deze applicatie van een foto of video worden toegevoeg. 

Zie https://smerige.lokalezaken.org
 

Trefwoorden: