Onderzoek: nieuwsvoorziening Rotterdam is kwetsbaar

Het journalistieke ecosysteem van de stad Rotterdam is kwetsbaar en laat geregeld relevante onderwerpen onderbelicht. Ook schieten media tekort als het gaat om nieuws over lokale politiek. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat de lokale nieuwsvoorziening in Rotterdam in kaart bracht en analyseerde. 

Kranten besteden bijvoorbeeld van alle partijen de meeste aandacht aan lokale politiek, omroepen slagen er juist beter in burgers te bereiken en voeren hen vaker op als bron.Zelfstandige nieuwssites als Vers Beton en de lokale omroep OPEN Rotterdam geven juist weer veel context bij het nieuws

Dat levert op het eerste gezicht een werkend nieuwsecosysteem op, maar in de strikte rolverdeling schuilt tegelijkertijd de kwetsbaarheid voor de nieuwsvoorziening. Lees verder op de website van de SvdJ.

Celeste Boddaert (OPEN Rotterdam), Eeva Liukku (Vers Beton), Maurijn Rozema (AD Rotterdams Dagblad) en Mark van der Roer (Gemeente Rotterdam) gingen in debat over de resultaten. Het AD heeft twee redacteuren die bij de raads- en het commissievergaderingen aanwezig zijn, maar lokale media zijn niet of nauwelijks aanwezig. Heeft de Rotterdamse politiek iets te vrezen van de journalistiek? Antwoord op die vraag komt niet helemaal uit de verf.

Op de stelling: Facebook eet de kaas van het brood van lokale media, komt vooral naar voren dat veel websites van media afhankelijk zijn van het verkeer dat via Facebook binnenkomt. Piet Bakker (HU) waarschuwt dat we de invloed en macht van Facebook niet moeten onderschatten. 'Facebook is onze beste vijand'. Thomas Boeschoten (Dataschool) vult aan dat Facebook nu al media-aanbieders afknijpt in de verwachting dat er betaald gaat worden voor het plaatsen van content. Is dat het verdienmodel waar Facebook op gaat varen? Bakker zegt dat bijvoorbeeld Nu.nl amper gebruik maakt van Facebook omdat het een sterk merk is en zij een goede app hebben ontwikkeld. Een hint?