Tilburg krijgt een lokaal stimuleringsfonds voor journalistiek

Bij de behandeling van de Begroting voor 2019 - hebben D66, CDA en Lokaal Tilburg een Amendement ingebracht om in Tilburg een stimuleringsfonds op te richten voor lokale media.Het voorstel werd door een ruime meerderheid in de raad aangenomen.

De bedoeling van dit fonds is om de lokale journalistiek te versterken, zodat Tilburgers beter geïnformeerd zullen worden over wat er in de gemeente speelt. Hierbij is het van groot belang dat de uitvoering van dit fonds wordt gedaan door een stichting die op grote afstand van de gemeente staat. Het mag absoluut niet gebeuren dat de gemeente, of de politiek zich gaat bemoeien met de journalistieke inhoud.

De drie partijen stellen in hun voorstel dat het voor burgers belangrijk is om toegang te hebben tot betrouwbare en onafhankelijke informatie en dat het goed is als politici, (grote) instellingen en bedrijven er rekening mee houden dat zij gecontroleerd en kritisch gevolgd kunnen worden. Zij zien ook dat er goede media en journalisten in Tilburg en de regio zijn, maar ook dat deze beperkt zijn in hun tijd en middelen.

Bron: Tilburgers.nl