NPO wil zendtijd Argos en Reporter halveren

UPDATE: De voorgenomen halvering van de zendtijd gaat niet door. Wel wordt er bezuinigd op de onderzoeksjournalistiek bij de NPO. 

Onderzoekjournalistieke radioprogramma’s Argos en Reporter Radio moeten, als het aan de NPO ligt, in 2018 de helft van hun zendtijd op NPO Radio 1 inleveren. Dat bevestigen betrokkenen na berichtgeving in de Volkskrant. Reporter Radio (KRO-NCRV), nu wekelijks op zondagavond tussen 19:00 en 20:00 uur, zal volgens de plannen vanaf 1 januari verhuizen naar zaterdagmiddag 14:00 uur, de huidige plek van Argos (VPRO/HUMAN/VARA). De twee programma’s zullen dan wekelijks om en om een uitzending van een uur verzorgen.

De ruimte die vrijkomt op de zondagavond wil de NPO volgens het Jaarplan Radio 2018, waarvan het concept in bezit is van NRC, gebruiken voor “vernieuwing, tijdelijke formats en nieuwe vormen van onderzoekjournalistiek”. Op 22 juni wil de NPO het jaarplan definitief maken.

UPDATE (bron NOS) Staatssecretaris Dekker zal de publieke omroep niet vragen de programmering op de radio volgend jaar aan te passen. In antwoord op Kamervragen van de SP benadrukt hij "dat de NPO onafhankelijk is in zijn inhoudelijke keuzes''.

Dekker schrijft aan de Tweede Kamer dat ook hij goede onderzoeksjournalistiek "van onschatbare waarde vindt voor het functioneren van de democratie". Maar volgens hem heeft de NPO veel programma's waarin ruimte is voor onderzoeksjournalistiek. Hij heeft ook niet de indruk dat erop wordt bezuinigd.

De staatssecretaris verwijst ook naar de reactie van zendermanager Laurens Borst van NPO Radio 1. Die zegt dat de NPO volgend jaar juist meer geld wil uittrekken voor onderzoeksjournalistiek op de radio. Borst benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt over welk programma op welk tijdstip wordt uitgezonden. De besluiten daarover vallen in het najaar.

 

Trefwoorden: