Over de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek promoot, stimuleert en faciliteert lokale en regionale onderzoeksjournalistiek in Nederland en daarbuiten. We willen dat alle lokale bewoners makkelijk toegang hebben tot betrouwbaar, relevant en overvloedig nieuws en informatie. Wij zijn ervan overtuigd dat een zeer geïnformeerd en betrokken burgerschap de basis vormt voor een robuuste democratie en voor gezonde gemeenschappen.

De stichting organiseert bijeenkomsten en debatten over de rol van lokale onderzoeksjournalistiek. Ook zijn we een beveiligde samenwerkingsomgeving voor lokale onderzoeksjournalistiek aan het bouwen, waarbij de samenwerking tussen journalisten, deskundigen en burgerjournalisten centraal staat. Dit productieplatform, het Bureau voor Lokale Zaken is nog in ontwikkeling, voor meer actuele informatie kun je ons Bureaublog volgen. Het Digital News Initiative Fund (DNIFund) ondersteunt dit project financieel. Daar zijn we erg blij mee. De komende tijd gaan we in de regio expertmeetings en debatten organiseren over de rol van onderzoeksjournalistiek in de regio, online samenwerking, internetbeveiliging en andere onderwerpen die belangrijk zijn voor het opzetten van een onafhankelijk platform.

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek heeft in samenwerking met Wil van der Schans subsidie aangevraagd en ontvangen in het kader van het Wiv-referendum. We zullen op neutrale wijze in de aanloop van het referendum op 21 maart 2018 informatie verschaffen over de werking van de nieuwe Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de vorm van een essay, podcasts en video's. Deze uitingen zullen worden gepubliceerd op de website Wiv-onderdeloep.nl.

Heb je ideeën of suggesties of wil je meewerken? Neem dan gerust contact met ons op.

Om het platform te realiseren zijn we afhankelijk van subsidies en giften. Binnenkort starten we een crowfunding campagne. Meer weten? Stuur een e-mail aan het Bureau voor Lokale Zaken

Het Bureau voor Lokale Zaken is een initiatief van Pim Peterse, Wil van der Schans en Kees Peterse.

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek bestaat sinds 24 juli 2017
KvK 69266670 
Triodos Bank NL31 TRIO 03386489 84 op naam van Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek.
BTW-nummer 857809970B01

Het bestuur van de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek ziet toe op de uitvoering van onze doelstelling en bestaat uit:
Marnix van Boetzelaer (ICT-specialist)
Ahmes Pattynama (juriste)

Dagelijkse leiding:
Pim Peterse (Directeur)
Mobiel 06-341 03 077
LinkedIn
pim@lokalezaken.org

Pim Peterse is innovator en sociale media-expert. Hij werkte negen jaar als digital promotor en redacteur voor het televisieprogramma ZEMBLA. Hij is de initiator van het Bureau voor Lokale Zaken.

De Stichting
De stichting heeft ten doel het algemeen belang te dienen door het bevorderen en faciliteren van lokale en regionale onderzoeksjournalistiek, alsmede al hetgeen met het vorenstaande in de ruimste zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
De stichting kan haar doel nastreven met alle wettige middelen, waaronder met name door:

a. het realiseren en faciliteren van een veilige samenwerking tussen lokale en regionale onderzoeksjournalisten door onder andere beveiligde servers in te richten, te onderhouden, te monitoren en te actualiseren;

b. het ontplooien van activiteiten om lokale en regionale onderzoek te bevorderen;

c. het bevorderen van samenwerking met experts en burgerjournalisten;

d. het ontwikkelen en faciliteren van een platform ter publicatie (in binnenlandse en buitenlandse media);
e. het verwerven van fondsen en subsidies, het organiseren van crowdfunding.

De Stichting heeft geen winstoogmerk en zal geen commerciele reclame gebruiken om projecten te financieren.
 

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek stimuleert, promoot en faciliteert lokale onderzoeksjournalistiek.
Dat doen we o.a. door een beveiligd portal te ontwikkelen waarin lokale onderzoeksjournalisten, deskundigen en burgerjournalisten veilig aan onderzoek kunnen werken. Het prototype van dit project wordt gefinancierd door het Google DNIfund. Zie: https://lokalezaken.org

We initiëren ook zelf onderzoek zoals onlangs het project wiv-onderdeloep, in het kader van het referendum Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Dit project werd gefinancierd met subsidie van de referendum-commissie.
Zie: https://wiv-onderdeloep.nl

Freelance onderzoeksjournalisten zullen in de werkomgeving van het Bureau lokaal onderzoek doen. De stichting helpt met het aanvragen van onderzoeksubsidies en het crowdfunden van lokaal onderzoek. De producten die wij realiseren (longreads, podcasts, video) zullen worden gepubliceerd op onze lokale websites zoals bijvoorbeeld amsterdamse.lokalezaken.org, maar zullen ook worden verkocht aan lokale en nationale media of via een paywall module (Blendle) worden aangeboden.

In de aanloopfase is de stichting vooralsnog afhankelijk van subsidies. Op korte termijn willen wij ons richten op betalende leden van het Bureau voor Lokale Zaken. Betalende leden kunnen zich abonneren op lokaal onderzoek en worden zodoende op de hoogte gehouden van de voortgang.

Het verdienmodel van de stichting zal zich daarnaast richten op oa:

-                 Het tegen betaling aanbieden van nieuws en actualiteiten

-                 Het tegen betaling aanbieden van een beveiligd digitaal platform voor lokale mediapartners en freelance journalisten

-                 Het tegen betaling bemiddelen bij of aanvragen van subsidies
-                 Het verzorgen van workshops en cursussen