Lokale helden: Judith Spanjers

Onderzoeksjournalist Judith Spanjers van Omroep Gelderland onderzocht het dossier Job Lanceer en het dossier zorgfraude in het algemeen. Een maand geleden besloot de gemeente Tiel om het contract te verbreken met zorginstelling Job Lanceer. De gemeente constateerde na eigen onderzoek dat de begeleiding die de zorginstelling biedt aan kwetsbare jongeren en jongvolwassenen niet deugt. Ook zouden er signalen zijn van fraude. Dit is niet de eerste zorginstelling in Gelderland die onder vuur komt te liggen. 

Judith sprak de afgelopen jaren niet alleen met gedupeerde cliënten van diverse instellingen, maar ook met meerdere deskundigen, cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgkantoren, gemeenten, financieel specialisten, bewindvoerders, brancheverenigingen, toezichthouders en politici. Op basis van haar onderzoek concludeert Spanjers dat er wel degelijk wat moet gebeuren. Tweede Kamerlid Sharon Dijksma van de PvdA eist dat de ministers voor Medische Zorg en Volksgezondheid actie ondernemen om zorgfraude tegen te gaan. Dat zegt ze in een reactie op een artikel over zorgfraude van Omroep Gelderland. 

Luister hier naar het interview met Judith op ReporterRadio.

'Hoe kan het dat instanties de zorg bij Job Lanceer in Tiel niet eerder hebben gestopt?' Dat vraagt ex-cliënt Jordy van Schaik zich af. Het maakt hem boos. Want er hangt al twee jaar een claim van zo'n 25.000 euro boven zijn hoofd. Volgens VGZ moet hij dit bedrag betalen omdat zijn zorgverlener Job Lanceer in Tiel het persoonsgebonden budget van Jordy niet juist heeft besteed.

Of luister naar hetr verhaal van Jordy: