Het Bureau aanwezig op de VVOJ conferentie

Op de conferentie van de Vereniging voor onderzoeksjournalsiten was ook het Bureau voor Lokale Zaken aanwezig. In het track Lokale Helden hebben we ons project gepresenteerd. We hebben een drietal experts uitgenodigd om te komen spreken. 

Een nieuw platform voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek. Dat wordt het Het Bureau voor Lokale Zaken. 

In Drenthe moest commissaris van de koning Jacques Tichelaar opstappen na gezamenlijke onthullingen van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. In Limburg scoorde Sjors van Beek een Tegel met zijn onderzoek naar uitbuiting van truckers. Regionale onderzoeksjournalistiek kan wel degelijk impact hebben, deze en andere voorbeelden bewijzen het. Maar de arbeidsomstandigheden in de regio maken het niet gemakkelijk om ergens diep in te duiken. 

Het Bureau voor Lokale Zaken wil een impuls geven, door een beveiligde online omgeving te bouwen voor lokale onderzoeksjournalistiek. Samenwerking tussen journalisten, deskundigen en burgerjournalisten staat daarbij centraal.  

Initiatiefnemers Pim Peterse en Wil van der Schans kregen een startsubsidie uit het Digital News Initiative Fund. Daarmee zijn ze nu aan de slag en de eerste resultaten van hun verkenningen presenteren ze op #VVOJ17. Tijdens deze sessie willen we onderzoeken wat de rol is van de lokale onderzoeksjournalistiek en wat de verschillen zijn met landelijke onderwerpen.  

Quint Kik, onderzoeker bij het stimuleringsfonds voor de journalistiek, houdt  zich sinds 2012 bezig met onderzoek naar lokale journalistiek. In september 2016 is het fonds gestart met een onderzoek naar het nieuws-ecosysteem van G4-steden: wat is de rol van krant, omroep, hyperlocal en social media bij de verspreiding van lokaal nieuws? Wat is in grote steden terug te zien van lokale onderzoeksjournalistiek?.   

Sjors van Beek, onderzoeksjournalist bij de Limburger en winnaar van de Tegel 2017, vertelt tegen welke problemen lokale onderzoeksjournalisten kunnen aanlopen. Is er meer sprake van belangenverstrengeling? Hoe objectief kan een lokale onderzoeker zijn als de eigen regio wordt onderzocht?   

Lokale onderzoeksjournalisten maken vaak gebruik van de kennis en ervaringen van burgers. De laatste jaren hebben burgerjournalisten, via sociale media, maar ook via hyper local initiatieven zich nadrukkelijker gemanifesteerd. Yvette Jeuken deed in het kader van de Democratic Challenge onderzoek naar burgerjournalistieke initiatieven. Wat is de aard van deze initiatieven? Hoe kunnen zij een bijdrage leveren aan het versterken van de lokale democratie? En hebben zij de capaciteit om de rol van lokale waakhond te vervullen?   

Aansluitend op deze bijeenkomst wordt tijdens de netwerklunch op de conferentie de aftrap gegeven voor de eerste onderzoeksjournalistieke projecten in samenwerking met verschillende nationale en lokale media. Thema: de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Brainstorm mee over het plan en de strategie. Welke data gaan we verzamelen en welke lokale verhalen kunnen we daar uitlichten?