Het begin

We zijn onlangs van start gegaan met de ontwikkeling van het onderzoeksplatform: het Bureau voor Lokale Zaken. Met geld van het DNIFund kunnen we onderzoek doen en een prototype bouwen van een beveiligd platform speciaal bedoelt voor samenwerking tussen lokale onderzoeksjournalisten, deskundigen en burgerjournalisten.

In de aanvang van ons onderzoek zullen we begin 2018 samenwerken met verschillende scholen voor de journalistiek en lokale onderzoeksjournalisten debatten organiseren in de regio. We zullen daar verschillende onderwerpen aansnijden: wat is de rol van onderzoeksjournalistiek in de regio? Oplossingsgerichte onderzoeksjournalistiek (contructieve journalistiek) of actie journalistiek; het objectiviteitsideaal; wat is journalistieke transparantie en welk model zou het Bureau voor Lokale Zaken moeten krijgen? Maar ook: zijn er nieuwe financieringsmodellen te bedenken voor lokale journalistiek? Wat is de rol van de burger(onderzoeks)journalist? En andere vragen waar we tegenaan lopen bij de ontwikkeling van het productieplatform of het presentatieplatform voor het Bureau voor Lokale Zaken.
Waar en wanneer deze openbare debatten zullen plaatsvinden zullen we hier, via de nieuwsbrief en onze sociale media kanalen laten weten. In oktober en november zullen de eerste meet-ups worden gehouden.

We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Studio 310K heeft een huisstijl ontworpen ons logo staat hier

Op de achtergrond zijn we natuurlijk al bezig met het functioneel ontwerp van het platform en denken we met verschillende specialisten na over de beveiliging van onze servers.

Er worden gesprekken gevoerd met lokale onderzoeksjournalisten en redacties over mogelijke samenwerking. Lokale redacties kunnen straks samen schrijven aan scenario's, logboeken, en onderzoeksdocumenten, ook kunnen ze documenten uploaden en video en audio bestanden met elkaar, en met andere onderzoeksteams van het Bureau, delen. In dit dashboard kunnen zij online vergaderen met behulp van ge-encrypte chat (in tekst en geluid). Delen van het onderzoek kunnen beschikbaar worden gesteld aan deskundigen of burgerjournalisten, die op hun beurt informatie kunnen delen met het onderzoeksteam.

Betrokken burgers kunnen zich abonneren op lopend onderzoek en zullen op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen. Via notificaties (per e-mail of Signal) worden ze geattendeerd op updates van het dossier. In een besloten deel van het presentatieplatform kunnen zij dan voorpublicaties lezen of previews bekijken en feedback leveren.

Maar zover zijn we nog lang niet. We zijn nog in de opstartfase. In dit blog houden we je op de hoogte van de voortgang.

We zijn ook op zoek naar fondsen om het Bureau te ontwikkelen. Binnenkort gaan we een crowdfund actie opzetten. Als je ons financieel wilt helpen dan kan dat nu al door te doneren via de donatiepagina.

Wil je ons op andere manier helpen, bijvoorbeeld met het organiseren van lokale debatten en bijeenkomsten neem dan contact met ons op.

----------
Laatste bijeenkomsten:

De dag van de lokale democratie, 17 november 2018, een presentatie over de rol van de media, samen met John Bijl en Yvette Jeuken van het Perikles Instituut.

- Het programma Lokale Helden op de conferentie van de VVOJ in 3 en 4 november 2017 in Maastricht, waar we o.a. in samenwerking met ReportersNL en ReporterRadio een onderzoek zullen initieren. Benieuwd? Kom dan naar de conferentie in Maastricht in november. Je kunt je hier aanmelden.