Fonds voor regionale media nog ver weg

De provincie Noord-Holland staat niet te trappelen om bij te dragen aan een stimuleringsfonds voor regionale en lokale journalistiek. Dit heeft commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes laten weten aan het Leidsch Dagblad.

De commissaris van de koning in Noord-Holland maakt zich wel grote zorgen, maar het probleem is complex. „De advertentiemarkt, het lezersgedrag van jongeren, innovaties. Dat kunnen wij niet even oplossen. Moeten wij als provincie geld steken in zo’n fonds? Is dat niet een taak van de rijksoverheid? Maar goed, ik ga het rapport lezen en zal er met burgemeester Wienen over praten.”

Onderzoekers van de Universiteit Leiden pleitten onlangs voor zo’n fonds. Ze onderzochten de kwantiteit en kwaliteit van de Leidse media. Daaruit bleek dat de Leidse media relatief laag scoren op kwaliteit. Er zijn weliswaar veel platforms die lokale berichten brengen, maar er is weinig verdiepend aanbod. Daarom stelde de onderzoekers dat er geld beschikbaar gesteld zou moeten worden, specifiek voor onderzoeksjournalistiek. Volgens de onderzoekers dient de lokale journalistiek meer doelen dan alleen als waakhond van de democratie, maar zorg het ook voor een gemeenschappelijke lokale identiteit en een gedeeld gemeenschapsgevoel.