Blockchain projecten

Het is geen geheim dat de journalistiek op zoek is naar duurzame bedrijfsmodellen om ambitieuze projecten te financieren en het vertrouwen op te bouwen van het publiek. Een aantal projecten probeert dat op basis van een nieuwe techniek: de Blockchain.

Content Blockchain Project
Het Content Blockchain Project ontwikkelt een systeem waarmee digitale inhoud en licentie informatie kan worden geregistreerd in een blockchain. Een voorbeeld daarvan is het 'content timestamping', een digitale notaris functie, in tegenstelling tot een traditionele notaris is er geen derde partij nodig. De blockchain zelf levert alle eigenschappen voor een betrouwbare derde partij: het faciliteert beveiligde online transacties, het is een gedecentraliseerd distributie netwerk en geregistreerde transacties kunnen niet met terugwerkende kracht worden veranderd. Lees verder (website - Engels)

Publicism
Een Nederlands initiatief op dit gebied is publicism.nl. Publicism onderzoekt de mogelijke toepassingen van blockchain technologie voor de vrije pers en journalistiek. Zo wordt er gekeken naar blockchain ondersteuning voor gedecentraliseerde nieuws media, anti censuur, anonimiteit en pseudonimiteit en de mogelijkheden voor het veilig te gelde maken van journalistieke producten. Publicism wil een veilig en betrouwbaar nieuws platform bouwen zonder centrale autoriteit, gebaseerd op de laatste blockchain technologie. Lees verder (website - Engels)

Civil
Civil is een op Ethereum gebaseerde, advertentievrije marktplaats voor journalistiek die crypto-economie en gemeenschapsbestuur gebruikt om een ​​radicaal open benadering van feitelijke, verantwoordelijke journalistiek mogelijk te maken. Civil wil drie verschillende marktmodellen ontwerpen en opstarten die een in een breder ecosysteem verbinden: Burgers kunnen 
Newsrooms financieren om de dekking voor een specifiek onderwerp te ondersteunen. Hoe meer burgers, hoe meer financiering, hoe meer journalisten betrokken kunnen worden. Op deze manier kunnen Newsrooms dekking van niche en lokale onderwerpen efficiënt inschakelen, terwijl er ook nationale en wereldwijde populaire onderwerpen worden opgepakt.
Stations laten journalisten toe om hun werk te produceren en aan te prijzen aan hun eigen toegewijde publiek. Stations geven journalisten een turnkey en autonome manier om een ​​loyale gemeenschap te verdienen.
Fact-checking maakt het mogelijk dat burgers en journalisten samenwerken om de kwaliteit van de journalistiek te verbeteren door de kracht van de gemeenschap te benutten. Ditzelfde systeem voorkomt ook laster, plagiaat, onwaarheden, verkeerde informatie en eenvoudige fouten ongebreideld verspreidt over het netwerk en vergemakkelijkt de inzet van Civil om de burgers te helpen om meer deskundige consumenten van de media te worden. Lees verder (website - eng)

DUIC
Een ander Nederlands initiatief dat gebruik maakt van blockchain technologie. Een systeem ontwerpen waarbij het netwerk wordt ingezet als controleur van het nieuws en daarmee journalisten empoweren: dat is de uitdaging die De Utrechtse Internet Courant (DUIC) samen met de Design Innovation Group (DIG) en Milvum aangaan. De drie partners gaan komend jaar onderzoeken hoe blockchain technologie kan helpen om feiten van fictie te scheiden.Lees meer (website - NL)

Wat is blockchain? (Nieuwsuur)